Fjordens Hemmeligheder

Vi rykker formidlingen udenfor Naturcentret og griber fat om den spændende natur, vi har ved fjorden! Forløbet foregår på Udbyhøj Lystbådehavn.

MellemtrinUdskolingSpecialklasseUngdomsuddannelseMed naturvejlederBiologiNatur/Teknologi

Et fantastisk arrangement for skoleklasser, der har lyst til at få sand mellem tæerne og salt i håret.

Vi går på jagt i det marine miljø og leder efter fjordens fantastiske dyreliv og planter, og bare rolig vi skal ikke lede længe før fjordens superhelte dukker op. Vi lærer om de vigtige filtratorer, prøver kræfter med rejestrygenet og sortering af arter på trofiske niveauer. Vi hører om de nyopdagede elektriske kabel bakterier, observere et filtrations forsøg og kommer helt tæt på fjordens hemmeligheder i våddragt og snorkel når vi besøger skolerevet.

Er du interesseret så lad os høre fra dig, vi har mange muligheder for at strikke det sammen, med store og små elever og også flere klasser. 

Livet under overfladen

Forløbet er egnet til elever fra 0. klasse og op.

Efter en introduktion til emnet, indfanger eleverne forskellige dyr og planter, på det lave vand med rejestryg. Efter fangsten af dyr og planter, snakke vi om- og kigger på de sjove ting vi har fundet.

Vi bliver både klogere på krabber, muslinger og tang og er vi rigtig heldige finder vi måske en østers, der KAN gemme på en perle eller ser diskolyset i ribbegoplerne. 

Det er altid spændende for vi ved aldrig hvad der gemmer sig under overfladen.

Eleverne hjælper med at rydde op og rengøre grej.

Fødekæde og trofiske niveauer

Forløbet er egnet til elever fra 4. klasse og op.

Efter en introduktion om vores hav og fjorde samt trofiske niveauer, indfanger eleverne, med rejestryg, forskellige dyr og planter på det lave vand. Deres fangst sorteres i de forskellige trofiske niveauer og efterfølgende snakker vi om hvad der er fanget.

Vi bliver både klogere på krabber, muslinger og tang og er vi rigtig heldige finder vi måske en østers, der KAN gemme på en perle eller ser diskolyset i ribbegoplerne. 

Det er altid spændende for vi ved aldrig hvad der gemmer sig under overfladen.

Eleverne hjælper med at rydde op og rengøre grej. 

Stenrev og genopretning af det marine havmiljø

Forløbet er egnet til elever fra 5. klasse og op.

Klassen bliver delt i to grupper. Den første gruppe, får våddragter på og prøver at dykke med snorkel, er man modig nok, snorkler vi rundt om skolerevet og ser hvordan livet er der kontra havbunden omkring revet.

Den anden gruppe kan bruge tiden på at snakke om hvad havet og fjorden betyder for dem, der er udarbejdet spørgsmål I kan anvende. brug også gerne pausen til at få lidt at spise. 

Efter cirka 45 min bytter grupperne.

Der er to naturvejleder koblet på de elever der skal i vandet. Begge har bestået åbenvand livredderprøven og har førstehjælps bevis. Naturvejlederne er selv med i vandet. 

Anden information:

  • Formidling i tidsrummet kl. 09.15-13.00 - Der aftales nærmere ved hver booking.
  • Eleverne skal have badetøj på under våddragten.
  • Husk madpakke/snacks, der bliver brugt rigtig meget energi. Det er bedst med noget man spiser med hånde som en sandwich/myslibare og ikke Pastasalater og lasagne hvor der skal bruges bestik.
  • Som udgangspunkt er der ikke indlagt lange pauser i forløbet, da det ofte vil være muligt at snacke undervejs:)
  • Husk ekstra tøj, der er altid nogen der bliver våde. Husk varmt tøj samt hue, også selvom vejret ser lovende ud, det kan hurtigt ændre sig og det blæser ofte.
  • De elever der skal i våddragt og snorkel skal kunne svømme.
  • Der er gode omklædnings faciliteter
  • Der er madpakkehus
  • Naturvejlederene har bestået åbent-vand livredderprøven samt førstehjælpsbevis.
  • Lærere må også gerne komme med ud og snorkle, vi har våddragter til voksen og det er smadder fedt når i vil med i vandet.