
Fisketur
Tema-eksempler: Fisketur langs Gudenåen, fiskeri, dissektion og tilberedning på bål, fiskeribiologi.
Klassetrin: 4.-9. klasse.
Fag: Natur/Teknologi og biologi. Sekundært: Madkundskab.
Primært kompetenceområde: Undersøgelse, madlavning.
Kompetencemål: Eleven kan gennemføre egne undersøgelser i natur/teknologi og biologi. Eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte ideer i madlavning.
Varighed: 3-4 timer.
Sted: Naturcentret, Gudenåen.
Hvornår: Hele året.
I kan f.eks. kombinere følgende: Fisketur langs Gudenåen, fiskeri, dissektion og tilberedning på bål og fiskeribiologi.
Ved ankomst til naturcentret udleveres fiskegrejet.
Brug kortet over fiskesteder som udgangspunkt for bestemmelse af dagens fangststed(er). Find en god placering, hvor eleverne kan sprede sig ud for at undgå, at snørerne krydses. Det er forbudt at nedtrampe rørskov og lignende.
Eleverne inddeles i mindre grupper af 2-3, så de kan hjælpes ad. Brug fiskestangsmanualen som opstartshjælp. Undervejs kan de "overskydende" elever arbejde med ekstramaterialet. Når de fangede fisk skal bestemmes, kan eleverne finde hjælp i fiskenøglen.
Til dissektion kan man for en sikkerhedsskyld medbringe større fisk hjemmefra eller håbe på god fangst. Brug manualen til dissektion af fisk.
Afslutningsvis kan fiskene tilberedes over bål på naturcentret.
Det kræver ikke fiskekort at fiske i Gudenåen i området mellem Randers Bro og Stevnstrup. For voksne kræves dog statens fisketegn. Husk agn (madding) hjemmefra, f.eks. regnorm eller købte rejer.
Husk at tale om god fisker-opførsel. Man har størst chance for at fange noget, hvis man er tålmodig og stille. Vi foreslår ekstramaterialer til at få ventetiden til at gå.
Grej til udlån
Vi udlåner følgende på naturcentret:
- 20 fiskestænger med hjul, line, propper, lod og kroge der passer dertil
- 5 fiskeknive
- 5 små spande
- 2 røgeovne til røgning af fisk over bål
- Dissektionsgrej (se omtale under "Dissektion af fisk")
Husk at rengøre det lånte grej, og pak det ordentligt sammen.
Andet
Pdf-filer:
Links: