
Naturens spisekammer
Vi laver spændende retter med de planter, vi selv har fundet.
Klassetrin: 5.-10. klasse.
Fag: Primært: Madkundskab. Sekundært: Natur/Teknologi og historie.
Varighed: 4 timer.
Hvornår: April til oktober.
Lærerens rolle: Du står selv for at handle ingredienser og for madlavningen på naturcentret. Naturvejlederen er kun med på sanketuren.
Forløbet er delvist selvkørende af klassens lærere, dog med naturvejledning de første 45 minutter for at anvise anvendelige planter til maden.
Alle retter laves over bål. Læreren medbringer madvarer. Alt andet lånes på naturcentret.
Forslag til program
09.00-09.15: Ankomst og indkvartering ved bålplads.
09.15-10.00: Sanketur efter vilde planter i nærområdet. Naturvejlederen er booket som guide.
10.00-13.00: Via den udleverede klassekasse med køkkengrej og gryder/pander laver klassen selv mad over bål ved et af bålstederne på naturcentret. Læreren er instruktør. Naturvejlederen viser brænde og praktisk udstyr.
Forslag til treretters menu
Forret: Urtesuppe med smag af vilde planter.
Hovedret: Hjemmelavede vilde burgere med tilbehør og brændenældechips.
Dessert: Blomsterpandekager med frugtkompot.
I kan bruge opskrifterne herunder eller vælge nogle fra naturcentrets kogebog eller Vildmad.dk.
Forslag til arbejdsgrupper (klasse med 24 elever)
Suppe: 3 elever
Burgerbøffer: 3 elever
Burgerboller: 3 elever
Pesto: 3 elever
Hjemmelavet ketchup: 3 elever
Brændenælde chips: 3 elever
Blomsterpandekager: 3 elever
Kompot: 3 elever
Hvis der er flere elever i klassen, kan suppegruppen og pandekagegruppen fint bruge ekstra hænder.